Ποδολογία. Τι είναι;

Τι είναι η ποδολογία Γενικές Γνώσεις

Όπως οι περισσότεροι θα ξέρετε τα πόδια μας παίζουν ζωτικό ρόλο στη συνολική υγεία μας. Εκεί έρχεται να βοηθήσει η ποδολογία! Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από διάφορες παθήσεις των ποδιών όπως είναι οι κάλοι, τα νύχια που μεγαλώνουν μέσα στο δέρμα, οι μύκητες και πολλά άλλα.

Η ποδολογία, γνωστή και ως θεραπευτικό πεντικιούρ, ανήκει στις παραϊατρικές επιστήμες και ασχολείται κυρίως με την υγεία των ποδιών. Πρόκειται για την επιστημονική μελέτη της μορφολογίας και της φυσιολογίας των ποδιών. Η ποδολογία, δεν έχει καμία σχέση με ένα απλό pedicure που θα κάνατε σε ένα κέντρο ομορφιάς! Είναι μια ολόκληρη επιστήμη, η οποία απαιτεί ειδικές σπουδές και πρακτικές. Γνωστή από την αρχαιότητα, η ποδολογία και η συμβολή της στη γενική υγεία του ανθρώπου, αναγνωρίζεται πλήρως από τον επιστημονικό κλάδο.

Ποδολογία και παθήσεις

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ταλαιπωρούνται καθημερινά από κάποια πάθηση των ποδιών. Οι συχνότερες που συναντάμε είναι οι εξής:

Ονυχοπαθήσεις

Οι ονυχοπαθήσεις είναι πολύ συχνές στους ανθρώπους. Κατά μέσο όρο, το 5% του πληθυσμού υποφέρεις από αυτές. Οι πιο κοινές, είναι οι παρακάτω:

Εισφρυση

Εισχώρηση νυχιού στο δέρμα, δηλαδή όταν το νύχι μπαίνει μέσα στο δέρμα ή μεγαλώνει μέσα σε αυτό. Αυτή είναι μια αρκετά επώδυνη πάθηση, την οποία πρέπει να αντιμετωπίσετε άμεσα.

Μυκητίαση

Μυκητίαση των νυχιών. Πρόκειται για μια πολύ συχνή πάθηση, την οποία συνήθως θα καταλάβετε από την αλλαγή του χρώματος του νυχιού σας σε πράσινο ή καφέ. Είναι μια πάθηση που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα ώστε να μη δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα στα νύχια σας και στα άκρα γενικότερα.

Σκλήρυνση ή και παραμόρφωση νυχιών

Οι μύκητες στα πόδια, όταν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως, μπορούν να προκαλέσουν σκλήρυνση του νυχιού, ακόμη και παραμόρφωση αυτού

Παθήσεις του Πέλματος

Οι παθήσεις του πέλματος είναι ιδιαίτερα ενοχλητικές και πολλές φορές επίπονες. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από αυτές πολλές φορές αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην καθημερινότητά τους. Για το λόγο αυτό, μειώνεται η ποιότητα ζωής τους. Κάποιες από τις πιο κοινές παθήσεις είναι οι παρακάτω:

  • Διαβητικό πόδι. Πρόκειται για μια πάθηση, η οποία ταλαιπωρεί τους διαβητικούς, καθώς τα κάτω άκρα δεν αιματώνονται σωστά και υπάρχει κίνδυνος σοβαρών παθήσεων. Πέρα από τους γιατρούς που σας παρακολουθούν για τον διαβήτη, σίγουρα χρειάζεται και η βοήθεια ενός ποδολόγου που θα προσφέρει ανακούφιση στον ασθενή.
  • Κάλοι στα πόδια. Πρόκειται για σκληρύνσεις στο δέρμα, οι οποίες μπορούν πολλές φορές να γίνουν επώδυνες αλλά και επικίνδυνες για την υγεία σας. Προέρχονται τις περισσότερες φορές από την τριβή του δέρματος με τα παπούτσια, ειδικά όταν αυτά είναι στενά. Αν παρατηρήσετε ότι οι κάλοι σας είναι επώδυνοι ή παρουσιάζουν σημάδια μόλυνσης, θα πρέπει άμεσα να δείτε έναν ποδολόγο.
  • Σκασμένες φτέρνες. Πρόκειται για ρωγμές στο πέλμα του ποδιού που εμφανίζονται κυρίως το καλοκαίρι λόγω της αφυδάτωσης. Ως συνήθως μπορούν να αντιμετωπιστούν με ειδικές κρέμες. Παρόλα αυτά, εάν οι φτέρνες σας πονούν ή δείτε σημάδια μόλυνσης, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν ειδικό ποδολόγο.
  • Μύκητες στο δέρμα των ποδιών. Θα καταλάβετε ότι έχετε αυτή την πάθηση ως συνήθως από τη δυσοσμία στα πόδια και από δέρμα που ξεφλουδίζεται, ως συνήθως ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών. Οι μύκητες πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, ώστε να μην προχωρήσουν και σε άλλα σημεία του ποδιού και τα νύχια
  • Πρόβλημα έντονης εφίδρωσης. Πολλοί άνθρωποι και κυρίως σε νεαρή ηλικία υποφέρουν από πόδια που ιδρώνουν έντονα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως τα πόδια από τη φύση τους έχουν πολλούς ιδρωτοποιούς αδένες ώστε να παραμένουν ελαστικά. Ο ποδολόγος σας μπορεί να σας προτείνει λύσης για την καταπολέμηση. Μια κρέμα με βάση τον ψευδάργυρο επίσης θα βοηθήσει!
  • Καταπόνηση λόγω έντονης άσκησης ή ορθοστασίας. Ένα πολύ συχνό φαινόμενο στα πόδια, είναι η πολύ έντονη καταπόνηση λόγω ορθοστασίας, αυξημένου σωματικού βάρους αλλά και της εγκυμοσύνης. Ο ποδολόγος θα χρησιμοποιήσει ειδικές θεραπείες ώστε να σας προσφέρει ανακούφιση αλλά και πιο ξεκούραστα πόδια.

Τι μπορεί να κάνει η ποδολογία για τις παθήσεις των ποδιών μου;

Το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας είναι μια επίσκεψη σε έναν ποδολόγο, ο οποίος θα αξιολογήσει το πρόβλημα και θα μπορεί να σας δώσει τις κατάλληλες λύσεις. Φυσικά, υπάρχουν κάποιες παθήσεις, τις οποίες μπορείτε να αντιμετωπίσετε και στο σπίτι. Διαβάστε παρακάτω για την πλήρη ενημέρωσή σας.

Τι κάνει ο ποδολόγος;

ποδολογία

Ο ποδολόγος είναι ο κατάλληλος ειδικός για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πάθηση ή δυσμορφία των κάτω άκρων, τόσο του πέλματος όσο και των νυχιών. Πρόκειται για έναν εξειδικευμένο επαγγελματία με χρόνια σπουδών που του επιτρέπουν να χρησιμοποιεί αυτόν τον τίτλο.

Ο ποδολόγος θα αξιολογήσει την κλινική εικόνα των ποδιών σας και θα σας προτείνει τις κατάλληλες θεραπείες για να απαλλαγείτε από τα ποδολογικά σας προβλήματα. 

Πως μπορώ να θεραπευτώ στο σπίτι;

ποδολογία

Σίγουρα οι περισσότερες περιπτώσεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιες που μπορείτε να χειριστείτε με τα κατάλληλα προϊόντα!

Μπορείτε να βρείτε εξαιρετικά προιόντα ποδολογίας εδώ

​Στο άρθρο αυτό, προσπαθήσαμε να καλύψουμε όλες σας τις απορίες σχετικά με την ποδολογία. Εαν έχετε ερωτήσεις, θα χαρούμε να απαντήσουμε στα σχόλιά σας!

Αντιμετωπίζετε Ποδολογικό Πρόβλημα;

Συντάκτης

  • Katerina Koroleva

    Γεννήθηκα στη Ρωσία και τα τελευταία 16 χρόνια ζω και εργάζομαι στη Θεσσαλονίκη. Είμαι περήφανη για τις ρίζες μου καθώς η ρωσική σχολή νυχιών είναι μια από τις καλύτερες στον κόσμο! Η ποδολογία είναι η μεγάλη μου αγάπη καθώς έτσι μπορώ να βοηθώ περισσότερους ανθρώπους. Είμαι απόφοιτος ΙΕΚ ως αισθητικός ποδολόγος και απόφοιτος του Τμήματος Ποδιατρικής του Μητροπολιτικού Κολεγίου. Είμαι επίσης ιδιοκτήτρια 2 Ακαδημιών σε Θεσσαλονίκη και Καβάλα με την επωνυμία Beauty Me Academy. Εδώ και 3 χρόνια λανσάρισα την προσωπική μου συλλογή με είδη manicure και pedicure με το όνομα KOVA-PRO Nails System.